Hvordan er det å være IPSF dommer?

Oppdatert: 5. nov. 2019

Mai Phan, som var International Pole Sport Federation (IPSF) dommer på konkurranser i Danmark og Finland 2019, deler sin erfaring. Informasjon er basert på hennes personlig erfaring og ikke tilknyttet Norges Pole Sport Forbund eller IPSF.


Det er svart krevende å være en IPSF dommer. Først må du fullføre et intensivt kurs og bestå teoretisk og praksis prøver. Deretter kan du melde deg på konkurransene som du vil dømme.

Dommerkurs

Først må du delta på et online kurs som heter Level 2 Judges Certification. Det fins kurs på flere språk, blant annet engelsk, spansk og tysk. Kurset koster 135 GBP, cirka 1500 NOK, og går over to dager. De fleste engelske kursene foregår i helgen, lørdag og søndag, fra kl 10:00 til 18:00 norsk tid. Du må delta på begge dagene.


Etter online kurset er ferdig har du kun to uker for å gjennomføre både teoretisk og praksis prøver. Du må ha minst 60% riktig svar på både den teoretiske og praktiske delen for å bestå kurset. Det høres kanskje lett ut da 60% er ikke så mye. Men det er mange som stryker på eksamen og antall kursdeltakere som består er ikke så høyt. Det er ikke bare å bruke en helg på et kurs for å bli dommer. Du må ha tid før kurset for å lese gjennom alle dokumenter og etter kurset for å øve til eksamen. Hvis du stryker, kan du betale en liten sum for å ta prøve på nytt. Hvis du fortsatt ikke består, må du gjennomføre hele kurset igjen.


Omtrent en til to uker før online kurs starter vil du få tilgang til dokumenter og informasjon som trengs til kurset. Det er lurt å lese dem i forkant og notere ned ting du lurer på som du kan spørre under kurset. Du vil ikke ha mulighet til å stille spørsmål etter online kurset er ferdig. På IPSF platform vil du også få tilgang til presentasjoner og quiz som du må gjennomføre før du kunne ta eksamen. Mange av spørsmålene på quiz vil du finne igjen på den teoretiske prøven.


Du vil også ha mulighet til å gjøre en praktisk prøve. Tips om praktisk prøve: Når du er ferdig, vil det stå en knapp nederst på nettsiden ‘Vis resultater’. Klikk på den for å se hva du har svart riktig eller feil. Ikke logg ut eller lukk nettleseren med en gang siden du vil ikke få mulighet til å gå tilbake og se på resultatene.


Om eksamen:

1. Teori:

Det er flervalgsquiz med spørsmål om IPSF regler for utøver, dommer og forbund, Code of Points, samt regler for Pole Artistic, Ultra Pole, Para Pole og Aerial Hoop.


2. Praksis:

Her vil du dømme Technical Bonus, Compulsory, Art & Choreo og Technical Deductions, akkurat som hvordan en rutine bør dømmes under en konkurranse. Du vil få tid for å se på video og gi poeng. Det er ikke nok tid å se på video to ganger. Under online kurset vil det være mest fokus på den praktiske delen så følg med nøye. Ikke vær redd å stille spørsmål.


IPSF dommer

Etter du har bestått eksamen vil du motta diplom og invitasjon til å være dommer fra IPSF via e-post. Du kan velge da hvilken konkurranse du vil være med på.


Etterpå vil hoveddommer ta kontakt med deg med mer informasjon: konkurranse (dato, tid, sted), når møte for alle dommere vil være, hvilken del (Technical Bonus, Compulsory, Art & Choreo eller Technical Deductions) du vil dømme, om du vil dømme Artistic eller Ultra Pole, og om du har spesifikk behov for mat. Hoveddommeren vil kreve følgende informasjon fra deg: bilde av dine businessklær og sko for godkjennelse og reiseinformasjon.


Som dommer må du investere egen penger i en del ting:

· Businessklær og sko

· Reise frem og tilbake til land og by hvor konkurransen foregår, unntatt hvis du er hoveddommer


Forbundet som arrangerer konkurranse må tilby deg følgende:

· Overnattingsted med frokost inkludert

· Transport frem og tilbake til overnattingsted og til konkurranselokale

· Mat under konkurranse

· Reisekostnad dersom du er hoveddommer


Det er en frivillig jobb og du vil ikke få lønn som dommer. Det blir mye pole (plus hoop) i løpet av en helg og du vil bli sittende lenge.


Etter konkurransen vil du motta en undersøkelse hvor du kan gi tilbakemelding på hva som gikk bra eller ikke bra.


For å kunne beholde din IPSF dommer status under konkurransesesongen må du også gjennomføre et Continued Professional Development program hvor du får videoer fra forrige konkurranser som du dømmer online, akkurat som i prøven.


Hoveddommer:

For å være hoveddommer må du være dommer i minst et år og bestå både teoretisk og pratisk prøver med minst 80%.


Det fins også ulike Grade for dommer. Her er litt informasjon om Grade og hva de betyr:


Grade er oppdartert hvert år. Når en ny sesong starter må du gjennomføre et resertifiseringsprogram og bestå eksamen for å fortsette som dommer. Å være Grade 3 dommer i år betyr ikke at du vil beholde den følgende år, dersom du får mindre enn 80% på eksamen eller ikke har dømt 3 eller flere konkurranser.


Her finner du informasjon om hvem som er IPSF dommer: http://www.polesports.org/courses/register/certified-judges/


Vil du dømme Norgesmesterskap i Pole & Aerial 2020? Bli med på kommende kurs her: https://ipsf.thinkific.com/collections/judges-courses?q=

OBS: Kursene fyller seg opp fort. Det er lurt å melde deg på tidlig.


0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle